Bihać
U jeku pandemije korona virusa u Bihaću je otvoren jedan restoran. No – ovo je restoran “Dobre volje”. Nakon restorana uskoro je otvorena i radnja koja funkcioniše na istom principu. Krajina se, pomoću saradnje organizacije Pomozi.ba i udruženja Horizont, na ovaj način pridružila ostatku BiH u kojem postoje slični restorani i radnje. Elvir Muslić, koordinator Pomozi.ba za USK navodi da se dnevno posluži do 200 obroka.
Kada je otvoren restoran i kako je došlo do saradnje Sarajeva i Krajine?
Restoran Dobre volje otvoren je prije nekoliko mjeseci kada je bila proglašena pandemija korona virusa. Želeći pomoći javnim kuhinjama u USK, prvenstveno u Bihaću, došli smo na ovu ideju. S obzirom na to da je u tom periodu na snazi bila zabrana kretanja starijim osoobama, a kako su oni naši najčešći korisnici, odlučili smo im pomoći jer javne kuhinje nisu tada nudile ovu mogućnost. Tada je Pomozi.ba poslala donaciju zaštitnih maski za USK, tako da smo se odlučili za ovaj korak kako bismo krunisali dugogodišnju saradnju.
Na koji način se restoran finansira?
Finansiramo se isključivo humanitarnim donacijama i ljudima dobre volje. Prvenstveno nam je finansijer osnivač Pomozi.ba, a tu su različite donacije – hrana, novac, namirnice. Pored toga, imamo naše bankovne račune, kasice širom BiH u koje se može ubaciti novac i humanitarni broj na koji se doniraju 2KM za jedan obrok.
Koliko korisnika hranite i na koji način restoran radi?
Trenutno opskrbljujemo samo građane Bihaća, dok smo tokom pandemije to radili i za Bosansku Krupu, odnosno jedan dio ove općine. Nadamo se da će se u budućnosti proširiti i na ostatak USK. Dnevno se pripremi do 200 obroka. Trudimo se da budu kvalitetni i raznovrsni. Vikendom ne radimo, ali zato petkom dijelimo redovni obrok i još dva dodatna za vikend kako naši korisnici ne bi bili uskraćeni za isti. Kuhinja radi od 6 sati ujutro, a u restoranu smo do 16. Određenom broju korisnika obroke dostavljamo na adresu, neki dolaze jesti u restoran, a neki odnose obroke svojim kućama. Bitno je istaći da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez donatora i naših vrijednih volontera koji svakodevno dolaze pomoći i dati doprinos u radu restorana.
Koliko imate zaposlenih osoba?
Zaposlili smo šest osoba, uključujući tri kuharice. Moram naglasiti da smo birali mlade ljude koji nemaju prilika za sticanje radnog iskustva. Jedan od njih je naš vrijedi volonter i aktivista iz udruženja, koji kao osoba s invaliditetom nema mnogo mogućnosti za zaposlenje.
Nedavno je otvorena i radnja Dobre volje, na koji način ona radi?
Radnju smo, treću ovakvu u BiH, otvorili prije mjesec dana. Zamišljena je kao bazarni dan, a otvorena je petkom od 10 do 18 sati. Tada svi građani mogu doći i kupiti nešto po simboličnim cijenama, a sav novac se koristi za rad restorana. Svim ostalim danima građani mogu donirati odjeću koju ne koriste, a mi naravno oblačimo i korisnike restorana.
Autorka: Amila Žunić